26 Ocak 2008 Cumartesi

ADANANIN İÇLİ KÖFTESİ

Merhabalar size annemin yaptıgı bir tarifi sunmak istiyorum...Adana usulü içli köfte....Genelde anneannem yapardı biz Adanadayken..ailecek ona gidilirdi...Nefis olurdu..Tabi burda özledik içli köfteyi elimizden geldiğince annemle yaptık...Ben yogurmaya yardım ettim...Annem actı doldurdu kapattı...yani cogu seyı annem yaptı ama süper oldu...umarım sizde denersiniz..eger sekil olarak tutturamazsanız benim gibi:) mekik seklinde yapın daha kolay oluyor...aslında içli köfteyi yapabilmek için çok izlemek ve denemek gerekir ben annem yaparken hiçbir kareyi atlamadan cekmeye calıstım umarım yardımcı olur..afiyet olsun...


MALZEMELER: 20 adet köfte için

*1 büyük kase ince köftelik bulgur

*250 gr iki kere çekilmiş yada elde dövülmüş yagsız kıyma

*1 avuc irmik

*1 avuc un

*1 cay kasıgı tuz

*1 yemek kasıgı kurutulmus reyhan

burda kullandıgımız reyhanın yaprak kısmı degıl üst tarafındaki tohumlar..
iç kıyması:

*500 gr yaglı kıyma tercihen kuzu

*yarım kilo kuru soğan

*yarım paket margarin yada 100 gr kadar tereyagı

*2 yemek kasıgı biber salcası

*karabiber,tuz ve kimyon


YAPILISI:


  1. Önce iç harcını hazırlamanız gerekir hatta bir gün önceden yaparsanız iyi olur.Çünkü içinin iyice donmus olması lazım aksi halde köfte tutmaz.
  2. Soganları kıyıyoruz eger cok suluysa sıkıyoruz.tencerede soganları margarinle kavuruyoruz.Salcayı ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam ediyoruz...İyice piştikten sonra karabiberini tuzunu kimyonunu ekliyoruz keyfinize göre cevizde ekleyebilirsiniz.hazırlanan kıymayı ılıtıp buzdolabına kaldırıyoruzki iyice donsun.
  3. Dısına gelince bulguru unu irmiği tuzu ve reyhanı harmanlıyoruz ve üzerine elimizle su serperek yoguruyoruz.. 5 dk yogurduktan sonra kıymayı ekliyoruz ve iyice yogurmaya devam ediyoruz..harc kurudukca elimizle su serpip yumusatmamız gerekiyor.asagıda yapılış aşamalarını cekmeye calıstım umarım yardımcı olur...

4. Cevizden biraz buyuk parcaları elimizi yine soguk suyla ıslatarak acmaya calısıyoruz.Kıy- malı iç harctan 1 yemek kasıgı kadar koyup yavasca cevirerek kapatıyoruz.

5. Kaynayan suya köfteleri koyuyoruz.15 dk kadar tekrar kaynatıyoruz....Afiyet olsun


PÜF NOKTALARI:
>Köftenin iyice yogrulması gerekiyor aksi halde tutmaz pişerken dagılır.Çiğ köfte yogrulur gibi yogurmalısınız.

>Köfteyi yogururken kullandıgınız su soguk olmalı ben hatırlıyorum adanada yaparken bizimkiler suya buz atardık.Ayrıca elimizde soguk olmalı.Annemle yaparken bu yüzden ben yogururum annem köfteleri acar.

>Birde bu köfteyi kırmız et yiyemeyen birine yapmıstık..tavuklu yaptık tabi süper oldu.Bir tüm tavugun göğüs tarafını rondodan gecırdık kalanı haslayıp iç harcı yaptık..deneyin mutlaka güzel oluyor...


24 Ocak 2008 Perşembe

HASHASLI ÇÖREK

Sevgili blog çiçekleri,gecen hafta gecirdiğim ufak bir kar kazası sebebiyle tarif ekleyemiyordum...malum buralar acayip soguk karlı ve yollar buz pisti gibi.İnanın penguenler gibi yürüyoruz ama nafile evin önünde hooop kaydım:( Tabi acile kostum fazla agrım olunca neyseki kırık yok sadece sol pazı kası yani biceps ezilmiş...Yinede Ertugrul abim(ortopedi) yarım alcıya aldı...Ya ne zormus o alcıyı tasımak ilk defa basıma geldi 2.gün sıkıldım kasındım...Allah o alcıyı uzun sure tasımak zorunda olanlara sabır versin....Velhasıl şimdi iyiyim...agrım sızım kalmadı çok şükür....
Tarifler birikti tabi bu çöreği Eskişehirde yerdik.annem çok sever her geldiğinde Hemşin fırınına gidip sıcak sıcak alırdık...Ah ah özledim o zamanları.Sonunda haşhaş ezmesini alıp kendimiz yaptık oda süper oldu...Haşhaş ezmesini bulamazsanız tohumunu alın acık renkli olanlardan onu biraz teflon tavada kavurun ve kahve degırmeninde çekin...ezmeyi elde etmiş olursunuz..gelelim tarife...

MALZEMELER:
hamuru için:
*3 bardak un
*1 paket instant maya
*1 cay kasıgı tuz
*1 yemek kasıgı şeker
*alabildiğince un,
iç harcı:
*3 yemek kaşığı hashas ezmesi
*yarım su bardağı ince kıyılmış ceviz
*2-3 yemek kasıgı sıvıyag

YAPILIŞI:
  1. Önce hamurumuzu yapalım.Unu mayayı tuzu ve şekeri karıstıralım.Üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyelim ve yoguralım.Kulak memesi kıvamında pürüzsüz bir hamur hazırlayalım ve mayalanması için sıcak bir yerde dinlendiriyoruz.
  2. Haşhaş ezmesini sıvıyağı ve cevizi bir kasede harmanlıyoruz.
  3. Mayalanan hamurdan 3-4 beze yapıyoruz.Her bir bezeyi yaklaşık yarım cm inceliğinde acıyoruz.Haşhaşlı harctan ince bir katman sürüp rulo seklinde sarıyoruz ve enine 2-3 parmak eninde kesiyoruz
  4. Kelepçeli kalıba(ben kalp seklinde kullandım)diziyoruz.Cok aralıklı dizmeyin kabarınca birbirine yapısacak sekilde olsun.
  5. Üzerine biraz sıvıyag sürüp hashas tohumu serpebilirsiniz.
  6. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz...afiyet olsun...

18 Ocak 2008 Cuma

KARAKUS TATLISI-GELENEKSEL TATLILAR ETKİNLİĞİ

Sevgili BİNBİR ÇEŞNİ AŞÇISI Salihanın ev sahibesi oldugu bu etkinliğe katıldığım için çok mutluyum...Etkinlikler beni heyecanlandırıyor her zaman.Hele böyle tatlı şeyler konu olursa....
Ben size Adana yöresinde sıkca yapılan güzel bir tatlı yaptım.Annemde yardım etti tabi.Biraz agır diyebilirsiniz ama tadı muhteşem oluyor.Arapçası 'KREYKUŞET' ama genelde 'KARAKUŞ TATLISI' deriz..Umarım yaparsınız ve begenırsınız..Afiyet olsun..

MALZEMELER:
*2,5 su bardağı un
*yarım su bardağı sıvıyağ
*yarım su bardağı su
*bir çimdik tuz
*1 tatlı kaşığı toz şeker

iç harcı için:*1 su b. ince cekilmiş ceviz *2 yemek kasıgı seker


Kızartmak ıcın sıvıyağ Şerbet için:* 3 su b. seker *3 su b.su * bir kac damal limon





YAPILIŞI:

  1. Un su sıvıyağ seker ve tuz kaba alınır ve iyice yoğrulur.Bu hamur oldukca zor yogrulan sert bir hamur oluyor.Yaklaşık yarım saat yogurmanız gerekebilir.Hamur toparlanmazsa 2 kasık daha su ekleyebilirsiniz.15 dk dinlenmeye bırakıyoruz
  2. Bu arada serbet için seker ve suyu 5dk kaynatıp limonu ekliyoruz ve sogumaya bırakıyoruz
  3. Hamuru dinlendirdikten sonra bezelere ayırıyoruz yaklasık 5 tane ve her bir bezeyi mumkun olduğunca ince olacak sekilde un yardımıyla acıyoruz tıpkı baklava acar gıbı.
  4. Daha sonra önce ortadan ikiye sonra uzunlamasına yaklasık 5 cm eninde kesiyoruz.Her bir seritin ucuna cevizli karısımdan koyuyoruz.Resimlerde oldugu gibi katlıyoruz.
  5. Kızgın yagda kızartıyoruz.Dikkat edin çok çabuk renk alıyorlar.Yagdan aldıgınız gıbı soguyan serbetin içine atıyoruz.Afiyet olsun...

16 Ocak 2008 Çarşamba

YE# 30 ETKİNLİĞİ-DÜNYA MUTFAKLARI

Sevgili Tubanın ev sahibesi olduğu etkinliğe zevkle katılıyorum...Bu konu içinde tesekkür ederiz...Aslında bizim mutfakta pişen tüm yemekler Arap mutfağına uygun oluyor..Serde Araplık varya damak tadımız öyle... Bakalım nerelerden misafirler lezzetleriyle katılacak?...Sevgiler..
















Dolmalar Arap mutfagının vazgecilmez yemeklerindendir.Bol baharatlı yaglı ve salçalı yemekler her zaman daha makbul sayılır.Bu dolmaya nohut ve ekşi ayrı bir lezzet katyor...Yemegin Arapcası DOLDURULMUŞ anlamına gelen 'MAGHŞEE'...Tam okundugu gibi yazamıyorum ama 'GH' gırtlaktan cıkan kaba bir H gibi okunuyor.


MALZEMELER:

*20-25 adet dolmalık kuru patlıcan
*500 gr mümkünse elde kıyılmış orta yağlı kuzu kıyması
*1 su bardağı önceden ıslatılmış nohut
*2 su bardağı pirinç
*2-3 adet domates
*2-3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
*2 yemek kaşığı biber salçası
*1- yemek kaşığı domates salçası
*1 çay kaşığı limon tuzu
*tuz,karabiber
*Sos için 1-2 diş sarımsak biraz kuru nane
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanları ılık suda yumusayıncaya kadar bekletiyoruz.
    Diğer tarafta pirinçleri yıkıyoruz kıymayı salçaları margarini tuzu karabiberi ekliyoruz.
  2. Domatesleri küçük küçük doğruyoruz nohutlarıda ekleyip karıştırıyoruz.Limon tuzunu 1 yemek kaşığı sıcak suda eritip ekliyoruz.
  3. Patlıcanları dolduruyoruz çok fazla olmayack şekilde.tencereye diziyoruz üzerinede tasımızı koyuyoruz.Üzerini geçecek kadar su ekleyıp kaynatıyoruz.
  4. Kaynadıktan sonra kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıp noıhutların piştiğinden emin olana kadar pişiriyoruz.
  5. En son sarmsaklar ve naneyi havanda dyoruz zerine dolmann piştigi sudan biraz alıp özlesitiriyoruz ve pişen dolmaların uzerine dökup sıcak sıcak yiyoruz...afiyet olsun..


HUMUS


Humus özellikle arap mutfagında gunun her saatinde tuketilen bir meze.Sabah kahvaltıda aksam özellikle etlerin yanında.İsim nohutun arapçasından yani 'HIMMES' ten geliyor.Ayrıca Suriye'de bu adı tasıyan bir de sehir var...


MALZEMELER :
*2 bardak haşlanmış nohut
*1 çay bardağı tahin
*1/2 çay bardağı zeytinyağı
*2 limon suyu
*3 diş sarımsak
*tuz, kimyon
üzeri için 2 kaşık tereyağı pul biber sumak

YAPILIŞI
  1. Nohutların kabuğu soyulur sarımsaklarla birlikte robota alınır. Kesici tarafı ile iyice püre haline getirilir.
  2. Püre nohutun üzerine tahin , zeytinyağı, limon suyu, tuz ve kimyon eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.
  3. Tereyağı tavada kızdırılıp pul biber eklenir. Tabakta şekil verilmiş humusun üzerine gezdirilir. İstenirse sumakta eklenebilir.

15 Ocak 2008 Salı

CAPPUCCINOLU VE MUZLU PASTA








Sevgili dostlar üzgünüm bu aralar yazamıyorum.Tarifler birikti ama gündüz hep çalışıyorum akşamda elektrik kurbanı oluyorum maalesef...Bana ugramamazlık etmeyin olurmu...Ankete katılanlara da ayrıca tesekkür ederim...
Bu pasta biraz deneme gibiydi ama cok güzel oldu.Pandispanya ŞEKER HAMURLU PASTAdaki gibi.Araları ıslatmak için yarım su bardağı sütü ılıttım ve içine 1 tatlı kasıgı nescafe koydum.Ara kreması için 1 paket çikolatalı crem ole kullandım.Alt katı ıslatıp kremayı sürdüm üzeri için 2 kaşık kadar ayırdım.Kremanın üzerine muz dilimledim,file fındık ve biraz damla çikolata ekledim
Pastanın dışı için 1 paket krem şantiye 1 paket hazır toz vanilyalı cappucıno ekledim ve bir bardaktan biraz az soguk sütle çırptım.İyice kapladım ayırdıgım krema ve krem şantinin kalanıyla krema torbasını kullanarak şekiller yaptım.Etrafını biraz kakaoya bulanmıs hindistan ceviziyle kapladım..Afiyet olsun...



9 Ocak 2008 Çarşamba

SEKER HAMURLU PASTA MACERAM

Uzun ugraslardan arastırmalardan sonra çok istediğim şeker hamurunu yaptım ve geçen kurban bayramında üzerinde güzel bir çiçek bahçesi olan bu pasta ortaya çıktı.Aslında bir çok yas pasta yaptım bu sayede güzel pandispanya yapmayı ögrendim.Size teker teker tarifleri sunacağım.Ama öncelikle şeker hamurlu pastayı ve maceramı yazmak istedim...
Belki biliyorsunuz ben suanda Mus'un Malazgirt ilçesinde görev yapıyorum.Tabi burada şeker hamuru malzemelerini temin etmek oldukca zor hatta imkansız.Ama şükür ki internet var.Bir çoğumuz gibi net üzerinden alışverişten çekiniyordum ama denemeye karar verdim.Öncelikle Malazgirt esnafını gıda boyası sorgusuna tuttum tabi şaşkın bakışları görmeliydiniz

-Hocam(burada dr ve öğretmenlere böyle hitap ediyorlar) o dediğiniz nedir ki? dediler.
-Pasta yapıcam renkli olsun istiyorum dedim kabaca
-Bilmiyoruz hoca gazete satan yerde boya vardır dediler(kırtasıyeden bahsediyor)

Tabi bir pastane var ondada bulamadım.Neyse sonra basladım nette aramaya derken ESTORE alışveriş sitesinde GURME kategorisinde Celal Ustanın pudra şekerini gıda boyalarını ve tylose-c yi buldum daha sonra baharatlar arasına baktığımdada toz jelatini gördüm hatta agar agar da vardı hemen sipariş ettim.Ülkemizin bu en uzak noktasına 2 günde yolladılar ve hiç bir sorun çıkmadı.Kutuyu aldıgımda okadar mutlu oldum ki anlatamam.Geriye bir tek likit glikoz kalmıstı.Eczaneden gliserini alırken onuda sordum çırak ellerinde toz glikoz oldugunu soyledi hatta içine su koyalım likit olur hocam diye ekledi:)) Ben yine netin başına geçtim nasıl bulurum acaba bu glikozu dedim.Sonrada DENİZ GÜNEY'in tariflerini buldum.Sizde incelersiniz yabancı tariflerde geçen bazı terimlerin evde nasıl yapılacagından bahsetmiş okadar yararlandımki anlatamam ve kendim glikoz surubumu yaptım.Katkısız ve dogal oldu bayıldım.
Bütün malzemeleri temin ettikten sonra şeker hamurunu yapmaya koyuldum...Bir çok tarif var nette bloglarda ama ben her zaman tariflerini zevkle yaptıgım sevgili Pastacımız Burcu Hanımın şeker hamuru tarifini kullandım.Eklediğim linkte tüm ayrıntılarıyla şeker hamuru yapımı ve şekillendirme yöntemleri mevcut.Aslına sadık kalarak denedim sonuc çok güzel oldu tavsiye ediyorum.Pastaya gelince denemeler ve arastırmalar sonucu olusan bir tarif uyguluyorum.Yararlandıgım kişilerden önce özür diliyorum çünkü gerçekten ordan oraya atladıgım için isimleri aklımda tutamadım sonrada teşekkür ediyorum...sevgiler...

Pandispanyası için:

*4 adet oda ısısında beklemiş yumurta
*4 kahve fincanı toz şeker
*3 kahve fincanı un
*1 kahve fincanı bugday nişastası
*2 adet vanilya
*yarım paket kab.tozu
*yarım kahve fincanı sıvıyağ
*ıslatmak için süt

Ara kreması için


*1 paket crem ole(istediğiniz çeşit) ben bu pastada cappıcuno aromalı kullandım
*1 paket toz krem şanti
*400-600 ml kadar soğuk süt

Pandispanyanın Yapılışı:

  1. Ön hazırlıkları yaparak baslayalım.Ben davul fırın kullanıyorum sadece alt kısmını acıyorum kek yaparken.Ama derece ayarı fırında 180 dereceye ayarlayın.Kek kalıbınızda kelepçeli olursa rahat edersiniz.Alt kısmına yaglı kagıt serip kenarları yaglayıp unlayın şimdi hazırız.
  2. Önce iki adet çırpma kabı alıyoruz.Yumurtaları dikkatlice sarı-beyaz olarak bu iki kaba ayırıyoruz.Sarıların üzerine 2 fincan şekeri vanilyaları ve sıvıyağı ekleyip iyice cırpıyoruz.Rengi beyazlaşana kadar.
  3. Yumurta aklarını mikserin yavas devirinde 2 dk kadar cırpıyoruz ve kalan 2 fincan şekeri azar azar ekleyerek hızlı devırde cırpmaya devam ediyoruz.Aklar küçük tepecikler olusturup krem şanti gibi olana kadar çırpmaya devam etmeliyiz.
  4. Diğer tarafta unu nişastayı ve kabartma tozunu eliyoruz.Önce yumurta sarısıyla yaptıgımız karısımı tahta kasık yardımıyla yavasca beyazlara karıstırıyoruz dikkat edilecek nokta burası beyazları söndürmemek gerekiyor.Kabın altından derince alt üst ederek karıstırmamız lazım.
  5. Sonra unlu karısımıda azar azar ekleyip yine söndürmeden karıstırıyoruz.Kalıba döküp yaklasık 45 dk pişiriyoruz.Pandispanyayı mutlaka bir gün önce yapın daha yumusak ve güzel oluyor.Streç filmle iyice sarıp oda ısısında bekletırsınız ertesi gün kullanmaya hazır olarak

Ara kreması için:

  1. 1 paket crem ole ve 1 paket toz krem şantiyi çırpma kabına alıyoruz
  2. Önce 2 su bardağı sütü ekleyip cırpıyoruz daha sonra kıvamı sizin istediğiniz gibi olana kadar süt ekleyerek cırpmaya devam ediyoruz.

Pandispanyamızı ortadan ikiye kesiyoruz sütü hafif ılıtıp iki katıda fırca yardımıyla ıslatıyoruz.Ara kremamızdan alt kata iyice sürüyoruz cok az bir miktar üzeri için ayıralım.Diğer katıda üzerine koyup kaln kremayla bir güzel kaplıyoruz ve dolaba kaldırıyoruz.Bu arada süslemeye geçiyoruz.

Üzeri içinde linklerde olduğu gibi şeker hamuru hazırladım.Gülleri kendim yaptım yaprak ve diğer çiçekleri kalıpla kestim.Kelebekleride kalıp yardımıyla kestim üzerlerine granül şekerle süs yaptım.Tepsiye dizdim ve kurumalarını bekledim.Pastanın üzerine en son su yardmıyla yapıstırdım.Afiyet olsun....

5 Ocak 2008 Cumartesi

FIRIN PİRZOLA ve BROKOLİ SALATASI

Merhabaaalaaarr arkadaşlar!uzun bir aradan sonra tarif eklemenin sevincini yaşıyorum maalesef internet bağlantımda sorun vardı sizden biraz ayrı kaldım ama bu günden sonra ışık hızıyla tarifleri sizlerle bulusturacagım.
Ayrıca sitem için kafamda tasarladığım bazı şeyler var.Size yardımcı olmak için bazı hastalıkları zaman zaman sitede açıklayabilir hastalıklar hakkında yol gösterebilirim diye düşünüyorum umarım bu hoşunuza gider.Tabi benden çok şey beklemeyin henüz uzman değilim ama temel hastalıklar ve beslenme hakkında size bilgi vermek hoşuma gider...bunun için sayfaya bir anket ekliyorum umarım ugrarsınız sizinde merak ettiğiniz yerden baslayalım....hepinize sevgilerimi gönderiyorum...unutmadan tarifi de yazayım :)

MALZEMELER



*Yarım kilo kuzu pirzola
*3-4 adet patates
*3 adet domates
*2 adet kırmızı biber ve 1 adet yeşil biber
*2 diş sarımsak
*2 adet büyükçe olanlardan patlıcan
*sıvıyağ,kekik,tuz ve karabiber
*1 yemek kaşığı salça



YAPILIŞI

  1. Pirzolaları düdüklü tencerede haşlıyoruz.Büyük bir fırın tepsisine haşladığımız pirzolaları alıyoruz üzerine salçayı ezilmiş sarımsağı yeteri kadar sıvıyağı tuzu karabiberi ve kekiği ekleyip bir güzel karıştırıyoruz.
  2. Tepsinin ortasına iyice yaydığımız etlerin üzerine halka doğranmış patatesleri biberleri ve domatesi diziyoruz.Kenarlarada halka patlıcanları diziyoruz.
  3. Etlerin haşlandığı sudan yemeğimizin üzerine 3-4 kepçe ekleiyoruz ve 200 derecede yarım saat kadar fırınlıyoruz...afiyet olsun..

BROKOLİ SALATASI

Pirzolanın yanına güzel bir sebze yiyelim dedik bende brokoli salatası yaptım.. Bu tarif çok basit brokolileri haşlıyoruz sıcak sudan alıp dogruca buz gibi suya atıyoruz ki renkleri yeşil kalsın.Sosu için 1 diş sarımsağı biraz tuzla iyice eziyoruz.Üzerine bir limonun suyunu ve 2-3 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ekliyoruz.Ben bu sosu cok kullanırım babamdan ögrendim.Kavanoz kullanıyorum çünkü kapağını sıkıca kapatıp iyice sallarsanız kıvamı çok güzel oluyor.Süzdüğümüz brokolilerin üzerine sosumuzu gezdiriyoruz vee muhteşem sonuç tam bir vitamin deposu...afiyet olsun..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...