Şimdi sarma nerden çıktı diyenler vardır belki dolma dimi bu :) Ama Adana'da isim bu.Zeytinyağlı dolmadan daha ince sarıldığı içindir belki.Bunları annemle sardık ama anneannem daha ince sarıyor.E tabi tecrübe meselesi.Adana'ya özgü bi sos vardır belki duymuşsunuzdur.Kimileri ekşi sos der kimileri sarımsaklı sos.Ama bazı yemeklere çok yakıştığını söylemeliyim.Deneyin mutlaka...
MALZEMELER:
*yarım kilo salamura asma yaprağı
*1 su bardağı pirinç
*300 gr kıyma(biz genelde yağlı eti elimizde kıyıp kullanırız)
*1 sogan
*1 yemek kaşığı biber salçası
*1 yemek kaşığı domates salçası
*2-3 yemek kaşığı margarin yada tereyağı
*karabiber,tuz
SOS için:
*3-4 diş sarımsak
*kuru nane,tuz
*1 limon
YAPILIŞI:
- Pirinçleri yıkayıp karıştırma kabına alıyoruz üzerine kıymayı,salçayı,margarini,tuzu karabiberi ve rendelediğimiz soğanı ekliyoruz.
- Yaprakları biraz suda bekletiyoruz.Hazırlaığımız içle sarıyoruz(dolmadan daha ince şekilde)
- Geniş bir tencereye diziyoruz.Üzerine bizim koyduğumuz gibi bir dolma taşı koyabilirsiniz o yoksa ağır bir tabağı koyuyoruz.Üzerini geçecek kadar su ekliyoruz.Harlı ateşe alıyoruz ama kaynayınca altını kısıp pişiriyoruz.
4. Diğer tarafta sosu için sarımsakları biraz tuz ve kuru nane ile dövün.Üzerine 1 limon suyunu ekleyin.
5. Pişen yemeğin tabağını çıkarın suyundan biraz sosun içine dökün ve karıştırın.Sonra sosu yaprakların üzerine gezdirin.
6 kişi yazmış,sende yazmak istermisin?:
Merhaba,
Bloğun hayırlı olsun, sarma harika olmuş.Sevdiğim lezzetler arasında.Üzerine sarma taşı koymak iyi bir fikir daha önce hiç rastlamamıştım, ben tabak koyuyorum.
sevgiler....
Teşekkür ederim.Tabak koymaktan daha kolay oluyor...İsteyenlere temin edebilirim...
Ya bu sarma taşını bende ilk kez görüyorum. Blogunuz da hayırlı olsun. Sevgiyle http://sicakpaylasimlar.blogspot.com/
Sevgili aysel teşekkür ederim...Adanada çok kullanılır bu taş ve emin olun tabak kullanmaktan çok kolay.İsteyene temin edebilirim değişik büyüklükte olanları da bulunuyor...
Adana denince kebap ve yemek akla gelir.
sofranız harika oluyor,abim geçen sene Adanaya gitti her yerde kebapçı ve müthiş düşkünler yemeye diyor.
ev arkadaşı da adanalıydı:)
ne salçalar turşular vardı onlarda:)
inan büyük bir zenginlik sofranız,bu yüzden dolmanın üzerine sarma taşı koyman garip gelmedi:)
ellerine sağlık,blogunda benim gibi yeni,hayırlı olsun
iste gercek yaprak sarmasi bu:-) ben almanya'da yasiyorum, aslen tarsus'luyum..nedense diger yaprak sarmalarina bi türlü alisamadim..
ellerine saglik...
sevgiler
ebru
Yorum Gönder