16 Ocak 2008 Çarşamba

YE# 30 ETKİNLİĞİ-DÜNYA MUTFAKLARI

Sevgili Tubanın ev sahibesi olduğu etkinliğe zevkle katılıyorum...Bu konu içinde tesekkür ederiz...Aslında bizim mutfakta pişen tüm yemekler Arap mutfağına uygun oluyor..Serde Araplık varya damak tadımız öyle... Bakalım nerelerden misafirler lezzetleriyle katılacak?...Sevgiler..
















Dolmalar Arap mutfagının vazgecilmez yemeklerindendir.Bol baharatlı yaglı ve salçalı yemekler her zaman daha makbul sayılır.Bu dolmaya nohut ve ekşi ayrı bir lezzet katyor...Yemegin Arapcası DOLDURULMUŞ anlamına gelen 'MAGHŞEE'...Tam okundugu gibi yazamıyorum ama 'GH' gırtlaktan cıkan kaba bir H gibi okunuyor.


MALZEMELER:

*20-25 adet dolmalık kuru patlıcan
*500 gr mümkünse elde kıyılmış orta yağlı kuzu kıyması
*1 su bardağı önceden ıslatılmış nohut
*2 su bardağı pirinç
*2-3 adet domates
*2-3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
*2 yemek kaşığı biber salçası
*1- yemek kaşığı domates salçası
*1 çay kaşığı limon tuzu
*tuz,karabiber
*Sos için 1-2 diş sarımsak biraz kuru nane
YAPILIŞI:
  1. Patlıcanları ılık suda yumusayıncaya kadar bekletiyoruz.
    Diğer tarafta pirinçleri yıkıyoruz kıymayı salçaları margarini tuzu karabiberi ekliyoruz.
  2. Domatesleri küçük küçük doğruyoruz nohutlarıda ekleyip karıştırıyoruz.Limon tuzunu 1 yemek kaşığı sıcak suda eritip ekliyoruz.
  3. Patlıcanları dolduruyoruz çok fazla olmayack şekilde.tencereye diziyoruz üzerinede tasımızı koyuyoruz.Üzerini geçecek kadar su ekleyıp kaynatıyoruz.
  4. Kaynadıktan sonra kısık ateşte patlıcanlar yumuşayıp noıhutların piştiğinden emin olana kadar pişiriyoruz.
  5. En son sarmsaklar ve naneyi havanda dyoruz zerine dolmann piştigi sudan biraz alıp özlesitiriyoruz ve pişen dolmaların uzerine dökup sıcak sıcak yiyoruz...afiyet olsun..


HUMUS


Humus özellikle arap mutfagında gunun her saatinde tuketilen bir meze.Sabah kahvaltıda aksam özellikle etlerin yanında.İsim nohutun arapçasından yani 'HIMMES' ten geliyor.Ayrıca Suriye'de bu adı tasıyan bir de sehir var...


MALZEMELER :
*2 bardak haşlanmış nohut
*1 çay bardağı tahin
*1/2 çay bardağı zeytinyağı
*2 limon suyu
*3 diş sarımsak
*tuz, kimyon
üzeri için 2 kaşık tereyağı pul biber sumak

YAPILIŞI
  1. Nohutların kabuğu soyulur sarımsaklarla birlikte robota alınır. Kesici tarafı ile iyice püre haline getirilir.
  2. Püre nohutun üzerine tahin , zeytinyağı, limon suyu, tuz ve kimyon eklenir ve karıştırılmaya devam edilir.
  3. Tereyağı tavada kızdırılıp pul biber eklenir. Tabakta şekil verilmiş humusun üzerine gezdirilir. İstenirse sumakta eklenebilir.

12 kişi yazmış,sende yazmak istermisin?:

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

doktor civanım ellerine sağlık harika olmuş bu dolmalar ve humusss....nefis kiii nefisss...sevgilerimle

nino dedi ki...

nefis olmus canim ellerine saglik

Mutfak Havlusu dedi ki...

doktorumuz gene döktürmüş:)
maşAllah maşAllah!
ellerine sağlık,gene güzellikler sunmuşsun o kadar işinin arasında humus severim diğer lezzetinde görüntüsü çok ilginç olmuş.

http://hunerlieller.net dedi ki...

selam..etkinlik için yaptıgınız yemek süper...elinize saglık.sevgiler..

Kevser dedi ki...

Merhaba canim,
burda benim sevdigim hersey toplanmis, ellerine saglik, hersey nefis görünüyor.

Selam ve sevgilerimle..

http://oburfil.blogcu.com/ dedi ki...

ben humusu iskenderun da yemiştim. üzerinde salçalı sos yoktu ama keşke olsaydı, çünkü içimden geçirmiştim keşke sosu olsaydı diye ama beğenmiştim, farklı bir lezzeti var. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor. bu tarifi değerlendireceğim.

Tuba dedi ki...

Nefis yemeklerini aldim, sofranin ortasina koydum, nefis olmuslar, elelrine saglik canim. Cok tesekkurler katildigin icin, sevgilerimle,

SOFRAM dedi ki...

Merhabalar, bizim sofralarımızda en çok sevilenlerden iki lezzet, görüntüsü bile yetiyor.Ellerinize sağlık..Eşim Antakyalı olduğu için ora lezzetlerine alıştık ve çok seviyoruz.Antakya'ya gittiğimizde humusluk nohut tozu alıyoruz, çok pratik oluyor, çocuklar bile canları çekince hemen yapıyorlar. Hele de bunları yerinde yemek daha da bir başka, ellerinize sağlık . Sevgilerimle...

umran dedi ki...

Merhaba doktor'cugum,
ziyaretinden sonra bende senin sayfana geldim. Leziz tarifler ve nefis bir tatliyla karsilastim. Linklerime yazayim adini da herzaman goruselim insallah.
Kocaman sevgiler Arizo'nadan.

Feyza Fidan dedi ki...

Çok nefasetli görünüyor,ellerine sağlık,
Sevgiler..

denizsefası dedi ki...

amanın bu bizim dolmalardan, hemşerim senle akraba çıkacaz galiba. bu dolmadan ben de yaptım, sıra bekliyor :))

kız sen adananın neresindensiiinnn

ben karşıyakalıyım, haydaroğlu'dan.

humusu ben de yapmıştım, ellerine sağlık

İLKAY dedi ki...

Canımcım bu dolma içi karın dolduruken de kullanılıyor değil mi??? Anneannem nohutları bir de 2ye böler uğraşır dururdu....
Ellerinize sağlık....
Sevgiler,
İlkay

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...